آزمون GMAT
آزمون GMAT که مخفف عبارت “Graduate Management Admission Test” است، امروزه به یکی از مهمترین ابزارهای سنجش بخشی از تواناییهای متقاضیان شرکت در دورههای “MBA Master of Business Administration” و دورههای نزدیک و مشابه آن نظیر “MPA Master of Public Administration” شناخته شده است و تقریباً هیچ مدرسه، کالج یا دانشگاه معتبری برگزارکننده این دورهها نیست که ارائه نمره آزمون GMAT را به عنوان یکی از شروط بررسی پرونده متقاضی اعلام نکند. همچنین تعداد زیادی از دانشگاههایی که دروس “Business” در دوره دکترا (PhD) آنها نظیر امور مالی، حسابداری و اقتصاد حوزه اصلی محسوب میشود نمره این آزمون را شرط پذیرش فرد میدانند.
آزمون GMAT به طور مستقل هیچ توانایی خاصی را در فرد محاسبه نمیکند، بلکه ترکیبی از تواناییها و مهارتهای متنوع که برای یک دانشجوی فعال در حوزه مدیریت امور مالی، اقتصادی و اجرایی لازم است را بررسی میکند. به همین دلیل آزمون GMAT دارای هیچ میزانی به عنوان نمره رد یا قبولی نیست. این مراکز آموزشی، کالجها و دانشگاهها هستند که هر یک به فراخور برنامههای آموزشی خود حداقل نمره قابل قبول را اعلام میکنند. لذا ممکن است فردی با داشتن یک نمره متوسط بتواند برای برخی از این مراکز تقاضای ثبتنام دهد و برای برخی دیگر خیر. واضح است که هر مدرسهای که دوره معتبرتری را ارائه میدهد نمره بالاتری را هم طلب میکند.
آشنایی با بخش های مختلف آزمون GMAT
آزمون استاندارد GMAT مانند هر آزمون بینالمللی دیگری، تشکیل شده از بخشهای مختلف برای سنجش مهارتهای دانشجویان است. شناخت این بخشها به شما کمک میکند آشنایی بیشتری با فرمت برگزاری این آزمون پیدا کنید و قبل از شروع به مطالعه، ذهنیت آمادهتری داشته باشید. ۴ بخش مهم این آزمون بهصورت زیر است:
۱- بخش Analytical Writing Assessment (نگارش تحلیلی)
در این قسمت از آزمون GMATQ متقاضی باید در زمان ۳۰ دقیقهای، به نقد و تحیل بپردازد. توانمند شدن در این بخش نیازمند بالا بردن مهارت استدلال علمی است. پاسخدهی به سوال نگارش تحلیلی براساس یک متن صورت میگیرد و زبانآموز بعد از خواندن آن، باید به سوال تحلیلی ارائه شده جواب دهد. نمرهدهی این قسمت از آزمون GMAT طی دو مرحله انجام میشود؛ اول توسط یک برنامه کامپیوتری و سپس توسط ممتحن. میانگین این دو نمره، نمره نهایی متقاضی در این بخش خواهد بود. بازه نمرهدهی از صفر تا ۶ و بهصورت نیم واحدی متغیر است.
۲- بخش Integrated Reasoning (استدلال یکپارچه)
این بخش از آزمون GMAT خود به چهار بخش تفسیر بصری، بخش تحلیل دو قسمتی، بخش تحلیل جدول و بخش استدلال چند منبعی تقسیم میشود و طی زمان ۳۰ دقیقهای، متقاضی باید به ۱۲ سوال پاسخ دهد. هدف از سوالات این بخش از آزمون GMAT، سنجش مهارت دانشجویان در تحلیل منابع اطلاعاتی مربوط به جدولها و نمودارها و تفسیر آنهاست. به همین دلیل دانش آماری فرد در این بخش اهمیت پیدا میکند. نمرهدهی این بخش بین بازه ۱ تا ۸ است.
۳- بخش Quantitative (مهارت محاسبه)
بخش مهارت محاسبه آزمون GMAT، مخصوص سنجش استدلال ریاضی متقاضیان است. زمان اختصاص یافته به این بخش ۶۲ دقیقه بوده و نیازمند دانش محاسباتی و جبری است. سوالات این بخش به دو دسته حل مسئله و کفایت داده تقسیم میشوند و به همین دلیل دانش ریاضی فرد برای موفق شدن در این بخش آزمون GMAT اهمیت زیادی دارد. نمرهدهی به پاسخهای این بخش بین بازه صفر تا ۶۰ است و کسی که بتواند نمره بالای ۵۰ دریافت کند، در این بخش قبول میشود.
۴- بخش Verbal (مهارت کلامی)
این بخش از آزمون GMAT نیز ۶۵ دقیقه زمان دارد و متقاضی باید در این زمان، به ۳۶ سوال که هرکدام از ۵ گزینه تشکیل شدهاند پاسخ بدهد. هدف از سوالات این بخش سنجش مهارت و دانش دانشجو در زمینههای استدلال، مهارت اصلاح جملات براساس اصول زبان انگلیسی و مهارت خوانش متون پیچیده است. توانایی درک مطب متقاضی در پاسخدهی به سوالات این بخش آزمون GMAT بسیار مهم است. نمرهدهی این بخش بین اعداد صفر تا ۶۰ است.
نمرهدهی و زمانبندی در آزمون GMAT به چه صورت است؟
براساس استاندارد نمرهدهی آزمون جیمت، کمترین نمره ۲۰۰ و بیشترین نمره ۸۰۰ است. سیستم الگوریتم نمره دهی در آزمون GMAT یک الگوریتم چند معیارهی پیچیده است و نمرهدهی بهصورت تلفیقی از نمره نرمافزار مخصوص کامپیوتری و نمره ممتحن خواهد بود. برای امتحان GMAT نمیتوان یک نمره معیار را بهعنوان بهترین نمره ذکر کرد؛ زیرا متقاضی باید براساس شرایط پذیرش دانشگاه مورد نظر خود، برای دریافت نمره مطلوب آنجا تلاش کند. اما بهصورت کلی، نمره قبولی بالای ۷۰۰ در بسیاری از دانشگاههای معتبر پذیرفته شدهاست. نمره ۵۴۰ نیز نمره میانگین افراد شرکتکننده در این آزمون است. افرادی که با یک نمره مشابه، اقدام به پذیرش در یک دانشگاه کردهاند، ممکن است شانس برابری برای قبولی نداشته باشند؛ زیرا در این صورت دانشگاه مقصد به سراغ سوابق علمی و کاری اشخاص رفته و فردی که تواناییهای بیشتری داشته باشد را پذیرش میکند.
زمان اختصاص یافته به این آزمون ۳ ساعت و نیم است و فرد باید بتواند زمان خود را مدیریت کند تا وقت کم نیاورد. بسیاری از افراد در مرحله محسبات ریاضی وقت خود را هدر میدهند و از پاسخدهی به بقیه بخشها باز میمانند.
مدرک آزمون GMAT به مدت ۵ سال معتبر است و فرد متقاضی تنها میتواند ۵ بار در سال این آزمون را بدهد. فاصله این آزمون تا آزمون بعدی نیز باید بیشتر از ۱۶ روز باشد و هر فرد در مجموع بیشتر از ۸ بار نمیتواند در آزمون جیمت شرکت کند. بههمین دلیل قبل از شرکت در امتحان جیمت، حتما خودتان را آماده کنید و محدودیت دفعات شرکت در آزمون را مد نظر قرار دهید.