تحصیل در دانشگاه های ترکیه

تحصیل در دانشگاه های ترکیه

تحصیل در دانشگاه های ترکیه در مقاطع مختلف امکان پذیر بوده و دانشجویان ایرانی به دلایل زیادی تحصیلات خود را در دانشگاه های ترکیه ادامه می دهند. متقاضیان می توانند در دانشگاه های خصوصی یا دولتی ترکیه ادامه تحصیل داده و پس از دریافت مدرک تحصیلی با وجود فرصت های شغلی فراوان در ترکیه به سرعت به کار مورد نظر خود اشتغال یابند. متقاضیان جهت پذیرش در دانشگاه های ترکیه کافی است تا رشته و دانشگاه مورد نظر خود را انتخاب کرده و مدارک مورد نیاز برای اپلای در این دانشگاه های را برای آنها ارسال نمایند تا پس از پذیرش اولیه و پرداخت هزینه و شهریه دانشگاه جهت دریافت ویزای تحصیلی از کنسولگری ترکیه در ایران اقدام کنند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تحصیل در دانشگاه های ترکیه تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

شرایط تحصیل در دانشگاه های ترکیه

تحصیل در دانشگاه های ترکیه بر حسب نوع دانشگاه متفاوت است. دانشگاه های ترکیه را می توان به دو بخش دولتی و خصوصی تقسیم بندی کرد. شرط ورود به دانشگاه های دولتی آزمون ورودی و کسب نمره قبولی است. هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی به مراتب پایین تر از دانشگاه های خصوصی بوده و این هزینه ها به لیر پرداخت می شود. در صورتی که افراد از دانشگاه دولتی بورسیه شوند هیچگونه هزینه ای پرداخت نخواهند کرد
و این امر مستلزم داشتن شرایط سنی، معدل و پیشینه پژوهشی خاصی است. دانشگاه های خصوصی نوع دیگری از دانشگاه های ترکیه هستند که شرط ورود به آنها برخلاف دانشگاه های دولتی آزمون ورودی نیست، بلکه سن و سوابق تحصیلی دانشجویان جهت ورود به آن ها ملاک قرار می گیرد. شرایط سنی و معدل هر دانشگاه خصوصی با دیگری متفاوت است. شهریه پرداختی در دانشگاه های خصوصی بسیار بالاتر از دانشگاه های دولتی بوده و به دلار پرداخت می گردد. زبان تدریس در دانشگاه های دولتی و خصوصی نیز متفاوت است. اغلب در دانشگاه های دولتی دروس به زبان ترکی تدریس می شوند، اما در دانشگاه های خصوصی بطور همزمان دروس به زبان ترکی و یا انگلیسی تدریس می شوند.

کشور ترکیه به دلیل نزدیکی به ایران، سطح آموزشی بالا، انواع مختلف دانشگاه ها و پذیرش راحت در آن ها مقصد بسیاری از دانشجویان جهت ادامه تحصیل خواهد بود، همچنین هزینه تحصیل در ترکیه به تومان به مراتب از دانشگاه های اروپایی، کانادایی و آمریکایی کمتر و به صرفه تر است. نوع دانشگاه مورد تحصیل برای دانشجویان ایرانی بسیار حائز اهمیت است. در صورتیکه دانشگاهی از وزارت بهداشت ایران تاییدیه داشته باشد مدرک کسب شده از این دانشگاه در ایران قابلیت معادل سازی خواهد داشت و اگر دانشگاهی تاییدیه وزارت علوم را داشته باشد نیز مدارک کسب شده از دانشگاه قابلیت معادل سازی در ایران را خواهد داشت. 

تاییدیه وزارت بهداشت برای رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و پیراپزشکی بوده و تاییدیه وزارت علوم برای رشته های مهندسی، طراحی و هنر خواهد بود. متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه کافی است تا پس از انتخاب رشته مورد نظر، دانشگاه خود را انتخاب کرده و مدارک مورد نیاز دانشگاه را در سایت دانشگاه اپلود کنند تا پس از کسب پذیرش از دانشگاه و داشتن فاکتورهای لازم جهت اقدامات بعدی اقدام نمایند.

شرایط سنی تحصیل در دانشگاه های ترکیه

شرایط سنی تحصیل در دانشگاه های ترکیه بر حسب دولتی یا خصوصی بودن دانشگاه، مورد تایید وزارت بهداشت و علوم بودن و یا خیر، رشته مورد تحصیل و … متفاوت خواهد بود. دانشگاه های دولتی که جهت پذیرش آزمون برگزار می کنند شرایط سنی ندارند، اما اگر دو نفر در این آزمون نمره مشابهی بگیرند جهت ورود به دانشگاه، شخصی اولویت خواهد داشت که سن کمتری دارد. در خصوص دانشگاه های خصوصی نیز محدودیت سنی وجود ندارد اما برخی از دانشگاه ها برای تحصیل در مقاطع مختلف خود محدودیت در نظر می گیرند. اغلب دانشگاه های خصوصی که شناخته تر شده هستند و رنکینگ بالاتری میان دانشگاه ها دارند، شرایط و محدودیت های سنی و معدلی را برای پذیرش دانشجویان قرار می دهند. اگر افراد جهت تحصیل در دانشگاه های ترکیه بورسیه شوندقطعاً برای تحصیل در مقاطع مختلف محدودیت سنی برای آن ها در نظر گرفته می شود.

مزایا تحصیل در دانشگاه های ترکیه

از مزایای تحصیل در دانشگاه های ترکیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نزدیکی فرهنگ مردم ترکیه با ایرانیان 
  • نزدیکی کشور ترکیه به ایران که از این طریق افراد می توانند با صرف وقت و هزینه کمتری بین ایران و ترکیه جابجا شوند.
  • هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی، کانادایی و آمریکا به مراتب پایین تر است و از این رو مقصد خوبی برای ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی به شمار می رود.
  • هزینه مسکن و اقامت ، اجاره واحد آپارتمانی، سوئیت و یا خوابگاه دانشجویی بسیار به صرفه است. اجاره یک واحد آپارتمانی حدود 7000 لیر یا 14 میلیون تومان و هزینه خوابگاه دانشجویی حدود 4 تا 6 هزار لیر و بین 8 تا 12 میلیون تومان است. یکی از مزایای اقامت در خوابگاه دانشجویی آن است که دانشجویان هزینه جداگانه ای بابت برق، آب و گاز پرداخت نمی کنند، در حالیکه این هزینه ها بالا بوده و بطور تقریبی ماهانه حدود 2 تا 4 هزار لیر بین 4 تا 8 میلیون تومان را به خود اختصاص می دهد.
  • هزینه های خوراکی و مواد غذایی در ترکیه اندکی بالاتر است، البته در مقایسه با کشورهای اروپایی به مراتب کمتر است. 
  • یکی از مزایای تحصیل در دانشگاه های ترکیه بهره مندی از کارت دانشجویی و استفاده از تخفیفات دانشجویی برای حمل و نقل است. با ارائه کارت دانشجویی در استانبول هزینه های حمل و نقل به نصف تقلیل خواهد یافت.
  • دانشگاه های ترکیه سطح علمی بالایی داشته و امکان تحصیل به زبان ترکی یا انگلیسی کار را برای دانشجویان خارجی راحت تر کرده است
  • بسیاری از دانشگاه های معتبر دانشجویان نخبه و پرتلاش با معدل بالا را بورسیه می کنند و افراد بدون پرداخت کمترین وجهی به طور رایگان به تحصیل خواهند پرداخت.
  • بسیاری از دانشگاه های ترکیه تاییدیه وزارت بهداشت و یا علوم ایران را دارند و از این رو مدارک دریافت شده از این دانشگاه ها در ایران قابلیت معادل سازی خواهد داشت.
  • اعتبار مدارک دانشگاهی اخذ شده در دانشگاه های ترکیه در بسیاری از کشورها معتبر است.
  • دانشگاه های بین المللی در سطح بین المللی با بسیاری از دانشگاه ها در دیگر کشورها ارتباط دارند و برخی از دانشجویان را برای ادامه تحصیل به این دانشگاه ها در دیگر کشورها بورسیه می کنند.
  • فرصت های شغلی پس از پایان تحصیل برای دانشجویان در کشور ترکیه فراهم بوده و نرخ بیکاری در این کشور سیر نزولی دارد.

تحصیل دانشگاه های ترکیه

مدارک لازم برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه

کشور ترکیه به دلیل سطح کیفی بالای آموزشی و نزدیکی به ایران یکی از پر تقاضا ترین کشورها جهت ادامه تحصیل دانشجویان ایرانی است. علاوه بر این موارد شرایط پذیرش در دانشگاه های ترکیه در مقایسه با دیگر کشورها راحت تر بوده و هزینه تحصیل در دانشگاه های ترکیه در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی به مراتب ارزان تر است. با در نظر گرفتن اینکه دانشجویان در چه سطح مقطعی تمایل به ادامه تحصیل در دانشگاه های ترکیه دارند، مدارک مورد نیاز نیز متفاوت خواهد بود.از جمله مدارک مورد نیاز برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی در دانشگاه های ترکیه عبارت است از:

  • فرم درخواست متقاضی
  • دیپلم دبیرستان که به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده
  • ریز نمرات تحصیلی که به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده
  • سوابق تحصیلی دانشجویان
  • نمره کسب شده در آزمون تافل یا آیلتس
  • رسید و فیش پرداخت هزینه ثبت پذیرش در دانشگاه های ترکیه
  • مدارک هویتی دانشجو شامل پاسپورت و ویزای تحصیلی اخذ شده

مدارک بالا از جمله مدارک کلی و عمومی جهت پذیرش در دانشگاه های ترکیه هستند. لازم به ذکر است که مدارک مورد نیاز از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است. دانشگاه های دولتی ترکیه آزمون ورودی دارند و قبولی در این آزمون و ارائه مدرک مبنی بر قبولی در این آزمون نیز از دیگر مدارک مورد نیاز به شمار می رود. مدارک مورد نیاز برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد عبارتند از:

  • فرم درخواست متقاضی
  • مدرک کارشناسی متقاضی که به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده
  • ریز نمرات تحصیلی که به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده
  • انگیزه نامه 
  • توصیه نامه
  • رزومه تحصیلی
  • نمره مهارت زبان انگلیسی در آزمون تافل یا آیلتس
  • نمره ازمون های مورد نظر دانشگاه نظیر آزمون GMAT یا GRE 
  • رسید و فیش پرداخت هزینه ثبت پذیرش در دانشگاه های ترکیه
  • مدارک هویتی دانشجو شامل پاسپورت و ویزای تحصیلی اخذ شده

مدارک مورد نیاز برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری عبارتند از:

  • فرم درخواست متقاضی
  • مدرک کارشناسی ارشد متقاضی که به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه شده
  • ریز نمرات تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد که به ترکی یا انگلیسی ترجمه شده
  • انگیزه نامه 
  • توصیه نامه
  • رزومه تحصیلی
  • نمره مهارت زبان انگلیسی در آزمون تافل یا آیلتس
  • نمره ازمون های مورد نظر دانشگاه نظیر آزمون GMAT یا GRE 
  • رسید و فیش پرداخت هزینه ثبت پذیرش در دانشگاه های ترکیه

مراحل اپلای برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه

به منظور تحصیل در دانشگاه های ترکیه ابتدا می بایست مشخص گردد که دانشگاه مورد نظر دولتی و یا خصوصی است. به منظور ورود به دانشگاه های دولتی آزمون ورودی YOS و SAT برگزار می گردد و افراد جهت ورود لازم است تا نمره قبولی را در این دانشگاه ها کسب نمایند. اما ورود به دانشگاه های خصوصی ترکیه به آزمون نیاز نداشته و تنها بر حسب سن، معدل و سوابق تحصیلی دانشجویان مورد نظر جذب می شوند.

لازم است تا افراد برای اپلای در این دانشگاه ها، پس از انتخاب رشته مورد نظر خود، دانشگاه خصوصی که این رشته را ارائه می دهد شناسایی کرده و  فرم پذیرش را تکمیل و برای دانشگاه ارسال نمایند. متقاضیان می توانند بطور همزمان برای چند دانشگاه فرم پذیرش تکمیل کرده و ارسال نمایند. لازم است تا ترجمه آخرین مدرک تحصیلی به زبان ترکی یا انگلیسی نیز آماده باشد و علاوه بر آن ریز نمرات آخرین مقطع تحصیلی به یکی از این دو زبان آماده باشد تا پس از پذیرش اولیه برای دانشگاه مورد نظر بارگذاری گردد. جهت اپلای و پذیرش علاوه بر مدارک فوق مدارکی مانند مدرک تمکن مالی، رزومه تحصیلی، انگیزه نامه و توصیه نامه، مدارک زبان انگلیسی شامل آیلتس یا تافل، مدارک مربوط به زبان ترکی، عکس مطابق با استانداردهای تعریف شده داشگاه، پاسپورت معتبر و … نیز می بایست در مراحل بعدی برای دانشگاه ارسال گردد. 

بعد از تایید پذیرش و واریز مبلغ شهریه به دانشگاه  جهت اخذ ویزای تحصیلی می بایست اقدام گردد و نامه تایید پذیرش، شهریه پرداختی، پاسپورت معتبر و … نیز می بایست به سفارت ترکیه در ایران ارائه گردد.

مقاطع تحصیلی دانشگاه های ترکیه

دانشگاه های ترکیه دارای دو نوع خصوصی و دولتی هستند و هر کدام از این دانشگاه ها مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را ارائه می دهند. افراد در هر سطح مقطع تحصیلی می توانند در دانشگاههای ترکیه ادامه تحصیل دهند و برای این کار لازم است تا مدرک تحصیلی سطح مقطع قبلی را به زبان ترکی یا انگلیسی ترجمه و به دانشگاه مورد نظر ارسال نمایند و فرایند ثبت نامه خود در دانشگاه مورد نظر را طی کنند.

نحوه ثبت نام برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه

افراد و متقاضیان ادامه تحصیل در دانشگاه های ترکیه چنانچه تمایل داشته باشند در دانشگاه های خصوصی ترکیه ادامه تحصیل نمایند لازم است تا پس از پر کردن فرم پذیرش دانشگاه مورد نظر در صورت تایید اولیه مدارکی مانند ترجمه دیپلم، ترجمه مدرک پیش دانشگاهی، ریز نمرات دیپلم و پیش دانشگاهی به صورت ترجمه شده، اسکن پاسپورت معتبر، توصیه نامه و انگیزه نامه دانشجویی، مدرک تافل یا آیلتس زبان انگلیسی و یا مدرک تومر در زبان ترکی را برای دانشگاه ارسال نمایند تا پس از تاییدیه دانشگاه شهریه نیمسال اول برای دانشگاه پرداخت گردد و جهت خروج از کشور متقاضیان تحصیل با مدارک لازم به سفارت ترکیه در ایران مراجعه کرده و ویزای تحصیلی جهت خروج از کشور را دریافت کنند.

تحصیل در رشته های مختلف دانشگاه های ترکیه

دانشگاه های دولتی و خصوصی فراوانی با سطح بالای علمی در ترکیه قرار دارد. متقاضیان می توانند در انواع رشته های مختلف در این دانشگاه ها به تحصیل بپردازند. در دسته های فنی و مهندسی، پزشکی، هنر و علوم انسانی می توان این رشته ها را طبقه بندی کرد. برای مثال رشته های پزشکی، داروسازی، پیراپزشکی و دندانپزشکی از رشته های پرطرفدار در دانشگاه های مختلف ترکیه هستند. مهندسی برق، کامپیوتر، مکانیک، معماری، شیمی، عمران، هوا و فضا، کشاورزی، صنایع غذایی، ژئوفیزیک، خاک، فیزیک و … از رشته های فنی و مهندسی در ترکیه است. رشته هایی مانند مدیریت، رشته روابط و حقوق بین الملل، زبان و ادبیات ترکی یا انگلیسی، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد، آمار، مدیریت و … از جمله رشته های دسته علوم انسانی است و در آخر موسیقی، سینما، تئاتر، طراحی و نقاشی و … از رشته های دسته هنر به شمار می روند.

آزمون های مختلف جهت ورود و تحصیل در دانشگاه های ترکیه

از جمله آزمون های مختلف جهت ورود به دانشگاه های ترکیه عبارتند از:

 

آزمونهدف
TOMER آزمونی جهت سنجش سطح زبان ترکی استانبولی
IELTSآزمونی جهت سنجش سطح زبان انگلیسی
TOFELآزمونی جهت سنجش سطح زبان انگلیسی
YOSآزمون جهت ورود به مقطع کارشناسی
SATآزمون جهت ورود به مقطع کارشناسی
ALESآزمونی جهت ورود به مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر به زبان ترکی
GREآزمونی جهت ورود به مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر که به زبان انگلیسی برگزار می گردد
TUSآزمون تخصصی مربوط به رشته پزشکی
DUSآزمون تخصصی مربوط به رشته دندانپزشکی

تحصیل در مقطع کارشناسی ترکیه

متقاضیان کسب مدرک لیسانس در دوره کارشناسی از دانشگاه های ترکیه می توانند در دانشگاه های دولتی یا خصوصی این کشور ادامه تحصیل دهند. ورود به دانشگاه های خصوصی بدون نیاز به آزمون ورودی است و تنها بر حسب معدل و سابقه تحصیلی افراد پذیرش صورت می گیرد. در ابتدا لازم است تا افراد رشته مورد نظر خود را انتخاب کرده و دانشگاه هایی که رشته مورد نظر را ارائه می دهند شناسایی نمایند. سپس درخواست پذیرش در این دانشگاه ها را تکمیل و برای دانشگاه ارسال نمایید. پس از پذیرش اولیه دانشگاه لازم است تا دیگر مدارک نظیر دیپلم و ریز نمرات ترجمه شده، پاسپورت، عکس، سوابق تحصیلی، مدرک آیلتس و تافل مربوط به زبان انگلیسی و مدرک زبان ترکی و آزمون تومر و … برای دانشگاه ارسال گردد تا بعد از بررسی و پذیرش نهایی دانشگاه هزینه شهریه برای دانشگاه واریز شده و افراد به همراه نامه پذیرش دانشگاه، رسید پرداخت شهریه، پاسپورت معتبر و … به کنسولگری ترکیه در ایران برای اخذ ویزای تحصیلی مراجعه نمایند. از بهترین دانشگاه های ترکیه هایی که متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه می توانند از آن مشاوره گرفته و انجام فرایندهای اداری خود را با اطمینان به آنها واگذار کنند، سایا گروپ است. این گروه نماینده انحصاری متروپل ترکیه است و در زمینه مشاوره، اعزام دانشجو، اخذ ویزای تحصیلی، گرفتن اقامت، خوابگاه دانشجویی و … به دانشجویان خدمت رسانی می کند. این آکادمی سابقه ای 13 ساله داشته و از سال 1390 فعالیت خود را آغاز نموده است. 

تحصیل در مقطع کارشناس ارشد در ترکیه

دانشجویان تحصیلات تکمیلی می توانند جهت پذیرش در تحصیلات تکمیلی از این دانشگاه ها اقدام نمایند. انواع دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه به دو زبان ترکی و انگلیسی رشته های مختلفی را در مقطع کارشناسی ارشد ارائه می دهند. دوره کارشناسی ارشد در ترکیه حدود 2 سال زمان می برد و دانشجویان بر حسب رشته تحصیلی تقریبا 120 واحد درسی را در این دوره می گذرانند. اغلب رشته های این مقطع نیاز به پایان نامه دارند و دانشجویان از نیمه دوم سال دوم تحصیلی تحقیق و پژوهش در خصوص پایان نامه خود را شروع خواهند کرد.

تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه

افراد جهت تحصیل در مقطع دکتری در ترکیه لازم است تا در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مدرکی مرتبط با رشته دکتری را کسب کرده باشد. دنکلیک و معادل سازی مدارک اخذ شده در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری مورد نیاز است. وجود توصیه نامه نیز از مدارک مورد نیاز برای پذیرش در مقطع دکتری در ترکیه است و تاثیر زیادی بر پذیرش دانشجویان این مقطع خواهد داشت.

هزینه اپلای تحصیل در دانشگاه های ترکیه

هزینه اپلای در دانشگاه های ترکیه در مقاطع مختلف متفاوت است. زبان تحصیل در این هزینه ها تاثیر زیادی دارد. اگر زبان تحصیل انگلیسی باشد در مقطع کارشناسی بین 500 تا 1800 دلار در سال، برای مقطع کارشناسی ارشد بین 600 تا 900 دلار در سال و برای مقطع دکتری 500 تا 800 دلار در سال خواهد بود، برای دانشجویانی که به زبان ترکی تحصیل می کنند در مقطع کارشناسی حدود 300 تا 800 دلار و در مقطع کارشناسی ارشد حدود 300 تا 600 دلار در سال خواهد بود. 

سوالات متداول تحصیل در دانشگاه های ترکیه

چه گونه شرایطی برای ورود به دانشگاه‌های ترکیه وجود دارد؟

برای ورود به دانشگاه‌های ترکیه، دانشجوان معمولاً نیاز به ارائه مدرک تحصیلی معتبر، آزمون زبان مانند TOEFL یا IELTS و انجام فرآیند پذیرش دارند.

آیا دانشجویان بین‌المللی می‌توانند در دانشگاه‌های ترکیه تحصیل کنند؟

 بله، دانشگاه‌های ترکیه دانشجویان بین‌المللی را برای تحصیل در دوره‌های مختلف پذیرش می‌دهند و برنامه‌های متنوعی را برای آنها ارائه می‌دهند.

چه رشته‌هایی می‌توانند در دانشگاه‌های ترکیه تحصیل شوند؟

دانشگاه‌های ترکیه رشته‌های مختلفی را ارائه می‌دهند، از جمله رشته‌های علوم پایه، مهندسی، پزشکی، اقتصاد، علوم انسانی، هنر، فناوری اطلاعات و غیره.

چگونه می‌توانم اطلاعات در مورد دانشگاه‌های ترکیه و برنامه‌های تحصیلی آنها را بدست آورم؟

 برای بدست آوردن اطلاعات در مورد دانشگاه‌های ترکیه و برنامه‌های تحصیلی آنها، می‌توانید به وب‌سایت رسمی دانشگاه‌ها مراجعه کنید یا با نمایندگی‌های آنها تماس بگیرید

چه هزینه‌هایی برای تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه وجود دارد؟

هزینه‌های تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه شامل شهریه، هزینه‌های زندگی، هزینه‌های اقامتی، هزینه‌های درسی، هزینه‌های بیمه و ... می‌باشد که بسته به دانشگاه و شرایط متغیر است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + 13 =

اینستاگرم واتس آپ واتس آپ تلگرام
برای دیدن صفحاتی که به دنبال آن هستید شروع به تایپ کنید.
advanced-floating-content-close-btn
فروشگاه
علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من