تحصیل در ترکیه

به دلایل متعددی کشور ترکیه به مقصد دانشجویان ایرانی جهت ادامه تحصیل و مهاجرت تحصیلی تبدیل شده است. یکی از مهمترین دلایل تحصیل در ترکیه برای دانشجویان ایرانی نزدیکی این کشور به ایران است که رفت و آمد دانشجویان به ایران و این کشور را تسهیل کرده و دانشجویان می توانند با صرف هزینه کمتری مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام کنند. کیفیت بالای آموزش در دانشگاه های ترکیه از دیگر دلایل است. ترکیه کشوری اروپایی است که دانشگاه های مختلف در رشته ها و مقاطع متنوع دارد. بسیاری از رشته های دانشگاه های ترکیه همانند رشته پزشکی و دندانپزشکی از کیفیت آموزشی بالایی برخوردار هستند و متقاضیان ایرانی زیادی دارند. 

شرایط تحصیل در ترکیه در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی پایین تر است و متقاضیان می توانند با صرف هزینه پایین تری از امکانات رفاهی بیشتری برخوردار شده و زندگی راحت تری در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی داشته باشند. از دیگر مزایا ترکیه که سبب جذب متقاضیان بیشتری به این کشور شده است، امکان ادامه تحصیل در این کشور بدون آزمون ورودی و کنکور است. ترکیه دارای دانشگاه های خصوصی و دولتی است که اکثر دانشگاه های خصوص بدون کنکور و تنها با شرط معدل و شرایط تحصیلی دانشجو می پذیرند. 

تشابهات فرهنگی دو کشور و دین مشترک امکان زندگی و شرایط تحصیل در ترکیه را برای دانشجویان ایرانی در ترکیه را فراهم می کند. اکثر دانشگاه های ترکیه در مقاطع و رشته های مختلف، دروس را به زبان ترکی و انگلیسی ارائه می دهند و این کار را برای دانشجویان ایرانی که به زبان ترکی تسلط کافی ندارند، اما دارای مدرک آیلتس یا تافل هستند،

تحصیل در دانشگاه های ترکیه

تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه به دانشجویان بین‌المللی امکان دسترسی به آموزش با کیفیت با هزینه‌های مناسب را می‌دهد. با ارائه برنامه‌های تحصیلی متنوع به زبان‌های ترکی و انگلیسی، دانشگاه‌های ترکیه فرصت‌های ممتاز برای ادامه تحصیل در مقاطع مختلف ارائه می‌کنند.

تحصیل در ترکیه​

ترکیه یکی از بهترین کشورها جهت تحصیل دانشجویان ایرانی است. این کشور در حدود 180 دانشگاه خصوصی و دولتی و بیش از 3000 برنامه آموزشی دارد. نزدیکی به ایران، کیفیت بالای آموزش، هزینه مهاجرت تحصیلی به ترکیه و زندگی در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی، امکان ادامه تحصیل بدون کنکور، تشابهات فرهنگی، امکان تحصیل به زبان ترکی یا انگلیسی، برخورداری از برنامه اراسموس، تاییدیه های وزارت بهداشت و علوم دانشگاه های ترکیه توسط ایران، کتابخانه ها، تجهیزات و امکانات رفاهی دانشگاه ها، وجود خوابگاه های دانشجویی، برخورداری از بورسیه های تحصیلی و … از دلایل متعددی است که دانشجویان ایرانی را انتخاب می نمایند. به منظور کسب اطلاعاتی و دستیابی به راهنمایی جامع تحصیل در ترکیه تا انتهای این متن با ما همراه باشید.

0
دانشگاه های خصوصی و دولتی
0
برنامه های آموزشی

شرایط تحصیل در ترکیه

دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه مانند هر کشور دیگری شرایط متفاوتی برای پذیرش و تحصیل دانشجویان دارند.

شرایط سنی

اغلب دانشگاه های خصوصی و دولتی ترکیه برای حداکثر سن دانشجویان محدودیت قرار نداده و محدودیت را بر حداقل سن دانشجویان قرار می دهند، طوری که دانشجویان برای ورود به مقطع کارشناسی می بایست حداقل سن 18 سال را داشته باشد، جهت ادامه تحصیل در مقطع ارشد، حداقل سن 20 و برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری سن 24 مورد نیاز است. دانشگاه های خصوصی و دولتی ترکیه برای حداکثر سن دانشجویان برای پذیرش در این دانشگاه ها محدودیتی قرار نمی دهند، اما اگر دانشجویان مایل باشند تا از بورسیه های تحصیلی استفاده کنند لازم است تا در مقطع کارشناسی حداکثر سن 21، در مقطع کارشناسی ارشد، حداکثر سن 30 و در مقطع دکتری حداکثر سن 35 سال را داشته باند.

شرایط سنی تحصیل در ترکیه

شرط معدل

اغلب دانشگاه های دولتی علاوه بر معدل، کسب نمره حد نصاب در آزمون های SAT یا YOS را مطرح می کنند، اما دانشگاه های خصوصی ترکیه بدون آزمون ورودی و تنها از طریق معدل و رزومه تحصیلی به جذب دانشجویان اقدام می نمایند. لازم به ذکر است که شرایط معدل در دانشگاه های مختلف و در رشته های مختلف، متفاوت است. برای مثال برخی از دانشگاه ها حداقل معدل برای پذیرش و تحصیل پزشکی در ترکیه در رشته های پزشکی و دندانپزشکی را حداقل معدل 18 قرار می دهند و حداقل معدل برای پذیرش در رشته های مهندسی و هنر را حداقل 14 قرار می دهند. به منظور پذیرش در دانشگاه های ترکیه، توصیه می گردد تا بعد از انتخاب دانشگاه، مشخص کردن خصوصی یا دولتی بودن آن، شرایط پذیرش در دانشگاه بطور جزیی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا متقاضیان بتوانند در موعد زمانی مقرر برای پذیرش در این دانشگاه ها اقدام نمایند.

اغلب دانشجویان برای ادامه تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی و … می بایست معدل بالای 18 و سن کمتر از 25 سال را داشته باشند.

 جهت ادامه در رشته های غیر پزشکی، مانند رشته های مهندسی، هنر و … در دانشگاه های خصوصی، دانشجویان اغلب محدودیت سن و معدل نخواهند داشت.

قبولی در ازمون SAT یا YOS

برخی از دانشگاه های دولتی علاوه بر شرط معدل کسب نمره قبولی در آزمون هایی چون SAT یا YOS را قرار می دهند، اما اغلب دانشگاه های خصوصی ترکیه تنها شرط معدل را قرار می دهند. این دانشگاه ها علاوه بر شرط معدل داشتن مدرک زبان ترکی یا TOMER برای ادامه تحصیل به زبان ترکی و داشتن مدرک زبان انگلیسی تافل یا آیلتس برای ادامه تحصیل و گذراندن دروس به زبان انگلیسی را مورد توجه قرار می دهند.

 اغلب دانشگاه های خصوصی بدون کنکور و آزمون ورودی دانشجو می پذیرند، اما دانشگاه های دولتی جهت پذیرش آزمون هایی را برگزار می کنند و دانشجویان جهت پذیرش در این دانشگاه ها می بایست حد نصاب نمره در آزمون های مشخص شده را کسب نمایند. مهمترین این آزمون ها به شرح ذیل است:

1- آزمون یوس YOS: این آزمون مربوط به دانشجویان خارجی است که قصد ادامه تحصیل در ترکیه را دارند. دانشگاه های مختلف در ترکیه حد نصاب متفاوتی را برای این آزمون قرار می دهند. این آزمون اغلب بین اسفند تا خرداد ماه هر سال برگزار می گردد. دفترچه سوالات مطابق با خواست دانشجویان می تواند به زبان ترکی و یا انگلیسی باشد. موسسه OSYM یا سازمان سنجش کشور ترکیه تا سال 2010 این آزمون را بطور سراسری در کشور ترکیه برگزار می کرد، اما از سال 2011 تا 2022 هر کدام از دانشگاه های ترکیه این آزمون را بطور مستقل و جداگانه برگزار می کنند. از سال 2022 به بعد مطابق با روال گذشته، آزمون یوس بطور سراسری و یکنواخت، اما توسط موسسه TR YOS برگزار می شود. عدم محدودیت سنی، لزوم غیر ترک بودن شرکت کنندگان، تحصیل دوران 3 سال آخر در کشور غیر ترکیه، از مهمترین شرایط شرکت در این آزمون است. سوالات این آزمون بین 80 تا 100 سوال و در 3 بخش ریاضیات، هوش و هندسه برگزار می گردد. بسته به رشته تحصیلی، متقاضیان می بایست در این آزمون حد نصب نمره مشخص شده را کسب نمایند، برای مثال جهت پذیرش در دانشگاه های دولتی در رشته پزشکی و دندانپزشکی، دانشجویان غیر ترک در آزمون YOS می بایست حداقل نمره 95 را کسب نمایند. جهت ادامه تحصیل در سایر رشته های پزشکی و پیراپزشکی، متقاضیان غیر ترک می بایست حداقل نمره 80 را از این آزمون کسب کنند. متقاضیان جهت تحصیل در رشته های علوم مهندسی، هنرو علوم انسانی می بایست در این آزمون حداقل نمره 75 را کسب نمایند. عکس، اسکن گذرنامه، اسکن دیپلم و مدرک پیش دانشگاهی، فیش واریزی مربوط به هزینه آزمون از حداقل شرایط شرکت در این آزمون به شمار می رود.

2- آزمون ست SAT: آزمون SAT از دیگر آزمون ها جهت پذیرش در دانشگاه های دولتی است. خواندن، نوشتن، درک مطلب انگلیسی و مباحث ریاضی از سرفصل های مهم این آزمون هستند. آزمون sat در سال 6 بار برگزار می گردد. این آزمون شامل 154 سوال است و متقاضیان می بایست به این سوالات در 180 دقیقه پاسخ دهند. 52 سوال ریدینگ، 58 سوال در بخش ریاضیات، 44 سوال در قسمت رایتینگ مجموعه سوالات این آزمون را تشکیل می دهند. مجموع نمرات این آزمون 1600 بوده و دانشگاه های مختلف ترکیه برای پذیرش دانشجویان، حد نصاب های متفاوتی را قرار می دهند. برای مثال دانشگاه مدیپول ترکیه حداقل 1000 از 1600 و دانشگاه بیلکنت حداقل 900 از 1600 را به عنوان حد نصاب نمره قبولی در این آزمون قرار داده اند. 

اغلب دانشجویان برای ادامه تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه در رشته های پزشکی، دندانپزشکی،  پیراپزشکی و … می بایست معدل بالای 18 و سن کمتر از 25 سال را داشته باشند. جهت ادامه تحصیل در رشته های غیر پزشکی، مانند رشته های مهندسی، هنر و … در دانشگاه های خصوصی، دانشجویان اغلب محدودیت سن و معدل نخواهند داشت.

پاسپورت و ویزای دانشجویی

در اختیار داشتن پاسپورت معتبر به همراه ویزای دانشجویی جهت اقامت کوتاه مدت در دوران دانشجویی لازم است. جهت اقامت تحصیلی ترکیه دائم و همیشگی درخواست اقامت و پذیرش اقامت افراد حائز اهمیت خواهد بود. دانشجویانی که قصد بازگشت به ایران را دارند، لازم است تا در خصوص تاییدیه های وزارت بهداشت و علوم ایران تحقیقات لازم را بعمل آورند. در صورتی که دانشگاه مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران باشد، دانشجویان می توانند پس از بازگشت مدارک خود را معادل سازی کرده و از آن استفاده نمایند، در غیر اینصورت مدارک کسب شده از دانشجویان در ترکیه، در ایران فاقد اعتبار خواهد بود و دانشجویان تنها می توانند از این مدارک در کشورهای عضو اتحادیه اروپا استفاده نمایند، لذا دانشجویانی که قصد بازگشت به ایران را داشته و تصمیم به ادامه تحصیل در رشته های پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی و … را دارند، حتما می بایست در دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت ادامه تحصیل دهند و دانشجویان با قصد بازگشت به ایران و خواهان تحصیل در رشته های مهندسی، هنر و … می بایست در دانشگاه های ترکیه مورد تایید وزارت علوم ایران ادامه تحصیل دهند. دانشگاه های ترکیه که مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران نیستند، اغلب مورد تایید اتحادیه اروپا هستند و دانشجویان می توانند مدارک اخذ شده خود را در آن کشورها معادلسازی کرده و مورد استفاده قرار دهند.

زبان تدریس دانشگاهای ترکیه

اغلب رشته های مختلف در دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه به زبان ترکی و انگلیسی تدریس می شوند، دانشجویان برای ادامه تحصیل به زبان انگلیسی یا می بایست در آزمون تعیین سطح دانشگاه نمره قبولی بگیرند و یا می بایست مدرک تافل یا ایلتس داشته باشند، جهت ادامه تحصیل به زبان ترکی، دانشجویان خارجی می بایست مدرک زبان ترکی بین المللی تومر (TOMER) را کسب نمایند. به منظور تحصیل در رشته های پزشکی و دندانپزشکی نیاز است تا مدرک تومر G1 ارائه و به منظور تحصیل در رشته های دیگری مانند مهندسی، مدیریت، هنر و … ارائه مدرک B2 تومر کافی است.

دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه های ترکیه می توانند از بورسیه اراسموس یا بورسیه تحصیلی ترکیه استفاده کنند. اغلب دانشگاه های ترکیه عضو برنامه اراسموس هستند و دانشجویان در پایان نیمسال دوم تحصیل، در صورتی که معدل قابل قبولی داشته باشند، به میل خود می توانند یک یا دو ترم را در دانشگاه دیگری که با دانشگاه ترکیه تعامل دارد، سپری کرده و از تجربیات آموزشی در آن دانشگاه ها نیز استفاده نمایند. در صورتی که دانشجویان شرایط بورسیه 100 درصدی را داشته باشند، تنها می توانند با پرداخت نصف مبلغ شهریه در دانشگاه ادامه تحصیل دهند.

شرایط و فرایند پذیرش در دانشگاه های ترکیه

متقاضیان تحصیل در دانشگاه های ترکیه در اولین قدم لازم است تا رشته مورد نظر و دانشگاهی که این رشته را ارائه میدهد، انتخاب نمایند. بسیاری از دانشگاه ها به شرایط ویژه دانشجویان خارجی نظیر داشتن معدل بالای تحصیلی بورسیه اعطا کرده و دانشجویان می توانند از تخفیفات تحصیلی بالایی بهره مند شوند، لازم است پس از انتخاب رشته و دانشگاه مورد نظر، در خصوص بورسیه های اعطایی دانشگاه انتخاب شده و شرایط آن تحقیق و بررسی انجام پذیرد. در مرحله بعدی متقاضیان می بایست سایت دانشگاه منتخب را بررسی کرده و مدارک و مستندات لازم برای تحصیل در این دانشگاه و ارائه به آن را فراهم آورند. دانشگاه های مختلف، خصوصی یا دولتی بودن دانشگاه و مشخصات دانشگاه، مستندات مختلفی از دانشجویان جهت ثبت نام را تقاضا خواهد کرد. دیپلم و ریز نمرات آن یکی از این مدارک است. دانشگاه های خصوصی جهت پذیرش، اغلب شرط معدل را قرار داده و آزمون ورودی ندارند، اما اغلب دانشگاه های دولتی ترکیه جهت پذیرش، کسب نمره قبولی در آزمون های ورودی چون SAT و YOS را قرار می دهند. حتی داشتن مدرک آیلتس و تافل (تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان) جهت ادامه تحصیل به زبان انگلیسی در این دانشگاه ها لازم است،

داشتن مدرک تومر برای دانشجویان خارجی جهت ادامه تحصیل به زبان ترکی مورد نیاز است. برخی دانشگاه ها داشتن نمره قبولی در آزمون های GMAT یا GRE را نیز به عنوان دیگر شرایط پذیرش قرار می دهند. دانشگاه های اغلب برای برخی رشته ها محدوده سنی مناسبی قرار می دهند و متقاضیان می بایست در محدوده سنی تعیین شده دانشگاه قرار داشته باشند. دانشجویان می بایست در نظر داشته باشند تا در صورت بازگشت به ایران در دانشگاهی تحصیل نمایند تا مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران باشد تا پس از بازگشت بتوانند مدارک مورد نظر خود را معادل سازی نمایند. موارد ذکر شده چون شرایط سنی، لزوم قبولی در آزمون ورودی، شرط معدل، در اختیار داشتن مدارک زبان انگلیسی و ترکی و … برای دانشگاه های مختلف متفاوت است و بهترین راه برای کسب اطمینان بررسی سایت دانشگاه منتخب است. 

در صورت پذیرش متقاضی از سوی دانشگاه ترکیه لازم است تا متقاضیان برای دریافت ویزای دانشجویی اقدام نمایند و هزینه مشخص شده را پرداخت نمایند و مدارک مربوطه شامل هزینه پرداخت شده ثبت نام، ویزای دانشجویی، پاسپورت معتبر و … را در سایت دانشگاه بارگزاری نمایند. برخی از دانشگاه ها مدارک دیگری چون انگیزه نامه، توصیه نامه و رزومه تحصیلی را نیز از متقاضیان طلب کرده و لازم است تا دانشجویان جهت پذیرش این مدارک را نیز به دانشگاه ارائه نمایند.

به دلایل متعددی برای دانشجویان مختلف به ویژه دانشجویان ایرانی مناسب است. برخی از این دلایل به شرح زیر است:

  • نزدیکی به کشور ایران: ترکیه همسایه کشور ایران است و دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در این کشور را دارند می توانند در فاصله زمانی کوتاه تر و با صرف هزینه پایین تر بین ایران و ترکیه رفت و آمد نمایند.
  • سطح بالای آموزشی: اغلب دانشگاه های ترکیه مورد تایید اتحادیه اروپا هستند. دانشجویان با تحصیل در دانشگاه های ترکیه می توانند از مدارک اخذ شده جهت ارائه به سایر کشورهای اروپایی استفاده نمایند. همچنین برخی از دانشگاه های ترکیه تاییدیه از وزارت بهداشت و علوم ایران را نیز دارند و دانشجویانی که تمایل به بازگشت به کشور را دارند می توانند از مدارک اخذ شده استفاده کرده و پس از معادل سازی از آنها استفاده نمایند.
  • تحصیل و اقامت در ترکیه: هزینه های تحصیل و اقامت در ترکیه در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی به مراتب ارزان تر است و این فکتور و سطح آموزشی بالا سبب می گردد تا ترکیه خواستگاه بسیاری از دانشجویان ایرانی جهت ادامه تحصیل باشد.
  • تحصیل بدون کنکور و آزمون ورودی: متقاضیان تحصیل ر ترکیه می توانند بدون کنکور و آزمون ورودی در دانشگاه های خصوصی ترکیه ادامه تحصیل دهند. شرط پذیرش در دانشگاه های خصوصی ترکیه، شرط معدل، ریز نمرات، رزومه تحصیلی و … است. به این ترتیب متقاضیان تحصیل در رشته های پزشکی و دندانپزشکی نیز به راحتی می توانند در دانشگاه های این کشور پذیرفته شوند، البته شرط معدل برای پذیرش در رشته های مختلف متفاوت است، برای مثال دانشجویان برای تحصیل دندانپزشکی در ترکیه در دانشگاههای خصوصی ترکیه می بایست حداقل معدلی برابر با 18 داشته باشند.
  • شباهت های فرهنگی: یکی از دلایلی که شرایط تحصیل در ترکیه را به ویژه برای دانشجویان ایرانی تسهیل می کند، وجود شباهت های فرهنگی دو کشور است، همچنین دین مشترک سبب می گردد تا دانشجویان ایرانی به راحتی بیشتری در این کشور اقامت کرده و به تحصیل بپردازند.
  • امکان ادامه تحصیل به زبان ترکی یا انگلیسی: امکان ادامه تحصیل به زبان ترکی و انگلیسی در ترکیه وجود دارد و متقاضیان می توانند در صورت نیاز به زبان انگلیسی تحصیل نمایند، البته هزینه تحصیل به زبان انگلیسی به مراتب از هزینه تحصیل به زبان ترکی بالاتر است. وجود مدارک زبان انگلیسی تافل و آیلتس و وجود مدرک زبان ترکی تومر برای ادامه تحصیل در این کشور مورد نیاز است.
  • بورسیه های تحصیلی: دانشجویان با شرایط خاص یا وضعیت خوب تحصیلی می توانند از تخفیفات مشخص شده در دانشگاه های مختلف استفاده کرده و شهریه کمتری پرداخت نمایند و یا از برنامه اراسموس استفاده کرده و در صورت داشتن معدل تحصیلی بالا، یک یا دو ترم را در دانشگاه دیگری ادامه تحصیل نمایند.
  • امکانات و تجهیزات دانشگاه های ترکیه: اغلب دانشگاه های ترکیه امکانات و تجهیزات لازم جهت تحصیلی با کیفیت را برای متقاضیان فراهم می آورند. وجود کتابخانه هایی غنی از انواع کتاب ها، مقالات و مجلات علمی، سالن مطالعه، خوابگاه دانشجویی، کافی شاپ و رستوران دانشگاه، امکانات ورزشی مانند زمین فوتبال، استخر و … از جمله این امکانات به شمار می روند.

متقاضیان ادامه تحصیل در کشور ترکیه جهت راهنمایی، مشاوره و انجام کلیه اقدامات لازم برای دریافت پذیرش از دانشگاه های این کشور می توانند از طریق آکادمی سایا گروپ اقدام نمایند و از خدمات با کیفیت و متنوع این مجموعه استفاده نمایند. سایا گروپ تحت لیسانس متروپل ترکیه فعالیت می نماید. این مجموعه فعالیت خود را از سال 1390 آغاز کرده و بعد از گذشت 13 سال از بهترین آکادمی ها جهت پذیرش دانشجو در کشور ترکیه به شمار می رود. این مجموعه علاوه بر ارائه مشاوره و راهنمایی جهت اخذ پذیرش از دانشگاه های ترکیه، کلیه اقدامات لازم نظیر ترجمه مدارک مورد نیاز، اجاره سوئیت و رزرو خوابگاه دانشجویی در ترکیه، افتتاح حساب بانکی مخصوص دانشجویان در ترکیه، معادل سازی یا دنکلیک مدارک، اخذ اقامت از ترکیه، اخذ ویزای دانشجویی، انجام کلیه فرایندهای ثبت نام در دانشگاه مورد پذیرش و … را انجام می دهد. متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه در تمامی دانشگاه ها و مقاطع اطمینان داشته باشند که سایا گروپ از مرحله اخذ پذیرش تا مرحله فارغ التحصیلی در کشور ترکیه همراه دانشجویان بوده و با انجام راهنمای و مشاوره های لازم و انجام کلیه اقدامات مربوط به دانشجویان، زندگی و شرایط تحصیل در ترکیه را برای متقاضیان تسهیل می کند.

چرا تحصیل در ترکیه انتخابی مناسب است؟

مزایای تحصیل در ترکیه چیست؟

  • کیفیت بالای آموزشی در دانشگاه های این کشور
  • بورسیه های مختلف تحصیلی برای دانشجویان این کشور که علاوه بر مزایای زیاد برای دانشجویان در هزینه های اقامت، تحصیل، سفر و … نیز به دانشجویان کمک خواهد کرد.
  • امکان ادامه تحصیل به زبان انگلیسی یا به زبان ترکی، البته رشته های مختلف دانشگاه ها، هزینه بالاتری به منظور ارائه دروس به زبان انگلیسی از دانشجویان دریافت خواهند کرد.
  • ترکیه عضو اتحادیه اروپا است و بسیاری از دانشگاههای دنیا، دانشگاه های این کشور را قبول داشته و برای مدرک دریافتی از این کشور ارزش و اعتبار قائلند. وزارت بهداشت و علوم ایران، بسیاری از دانشگاه های ترکیه را مورد تایید داشته و دانشجویانی که قصد بازگشت به ایران را دارند می توانند مدارک خود را معادل سازی کرده و از آن استفاده نمایند. 
  • رشته های ارائه شده در دانشگاه های این کشور در مقاطع مختلف، تنوع بالایی دارد و متقاضیان می توانند از تنوع رشته های ارائه شده استفاده نمایند.
  • لازم است تا دانشجویان جهت ادامه تحصیل در این کشور ویزای دانشجوی دریافت نمایند، دریافت ویزا جهت مهاجرت تحصیلی به ترکیه در مقایسه با دیگر کشورها راحت تر بوده و سریعتر انجام خواهد گرفت.
  • کشور ترکیه نزدیک به ایران است و این ویژگی رفت و آمد برای دانشجویان ایرانی را تسهیل خواهد کرد.
  • تحصیل در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی هزینه تحصیلی و اقامتی کمتری داشته و این ویژگی تحصیل در این کشور را مقرون به صرفه خواهد کرد و دانشجویان با پرداخت هزینه های تحصیلی و اقامتی کمتری می توانند از کیفیت بالای آموزشی در این کشور برخوردار شوند.
  • نزدیکی فرهنگی میان کشور ایران و ترکیه تحصیل در این کشور برای دانشجویان ایرانی را آسانتر خواهد کرد، همچنین دین مشترک هر دو کشور سبب می گردد تا دانشجویان راحت تر به مراسمات دینی و مذهبی خود پرداخته و خدشه ای بر اعتقادات آن ها وارد نشود. 
  • امکان کار کردن حین تحصیل از دیگر مزایای ترکیه است. دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، حتی در صورت بورسیه بودن نیز می توانند کار کرده و کسب درآمد کنند. 
  • امکان اقامت برای دانشجویان پس از پایان تحصیل برقرار است. در این بازه زمانی دانشجویان لازم است تا زبان ترکی خود را تقویت کرده، مدرک تومر را دریافت نمایند و همزمان به دنبال کار باشند. حتی در این مدت دانشجویان می توانند به جهت کسب اقامت از این کشور اقدام کرده و اقامت دائم دریافت نمایند.
  • هزینه تحصیل در ترکیه و اقامتی مناسب در ترکیه از دیگر فاکتورهایی است که متقاضیان را افزایش می دهد. هزینه تحصیل و اقامت در این کشور اروپایی در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی به مراتب کمتر است و زندگی و تحصیل در این کشور مقرون به صرفه خواهد بود.
  • پیدا کردن شغلی متناسب با رشته تحصیلی و فرصت های شغلی فراوان از دیگر مزایای ترکیه است. در صورتی که دانشجویان از افراد ممتاز دانشگاه خود بوده و بر رشته خود مسلط باشند و از تخصص ها و مهارت های لازم برخوردار باشند می توانند پس از فراغت از تحصیل شغل مورد نظر خود را براحتی پیدا کنند.

مهاجرت تحصیلی به ترکیه

مهاجرت تحصیلی به ترکیه می‌تواند فرصت‌های زیادی برای تحصیل در محیطی جدید و فرهنگی متفاوت فراهم کند. دانشگاه‌های ترکیه از تنوع بالایی برخوردار هستند و برنامه‌های تحصیلی متعددی را به زبان انگلیسی و ترکی ارائه می‌دهند. در اینجا برخی نکات کلیدی وجود دارد که می‌توانند در فرآیند مهاجرت تحصیلی به ترکیه به شما کمک کنند:

  1. انتخاب دانشگاه و برنامه تحصیلی: ابتدا باید دانشگاه و برنامه تحصیلی مورد نظر خود را انتخاب کنید. تحقیق درباره‌ی رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و نظرات دانشجویان قبلی می‌تواند مفید باشد.

  2. شرایط پذیرش: هر دانشگاه شرایط پذیرش خاص خود را دارد. معمولاً نیاز به ارائه مدارکی مانند ریز نمرات، مدرک زبان (مثلاً TOEFL یا IELTS)، و انگیزه‌نامه است.

  3. ویزای تحصیلی: برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه نیاز به دریافت ویزای تحصیلی دارید. این فرآیند معمولاً شامل تکمیل فرم‌های درخواست ویزا، ارائه مدارک لازم، و مصاحبه است.

  4. بورسیه‌ها و کمک هزینه‌های تحصیلی: بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه بورسیه‌های تحصیلی ارائه می‌دهند که می‌توانند به کاهش هزینه‌های تحصیل و زندگی کمک کنند. تحقیق در مورد این بورسیه‌ها و شرایط دریافت آن‌ها مهم است.

  5. هزینه‌ها و معیشت: بودجه‌بندی برای هزینه‌های تحصیل و زندگی در ترکیه، از جمله خوابگاه، غذا، حمل و نقل و سایر هزینه‌های روزمره، لازم است.

  6. فرهنگ و زندگی در ترکیه: آشنایی با فرهنگ و زبان ترکی می‌تواند تجربه زندگی و تحصیل در این کشور را راحت‌تر کند. شرکت در کلاس‌های زبان و فعالیت‌های فرهنگی می‌تواند به این امر کمک کند.

مزایا مهاجرت تحصیلی به ترکیه

مزایا مهاجرت تحصیلی به ترکیه

مهاجرت تحصیلی به ترکیه می‌تواند مزایای زیادی برای دانشجویان بین‌المللی داشته باشد، از جمله فرصت‌های آموزشی عالی و تجربه‌ی زندگی در یک فرهنگ غنی و متنوع. در ادامه به برخی از مهم‌ترین مزایا ترکیه می‌پردازیم:

1. کیفیت آموزشی

ترکیه دارای دانشگاه‌های با کیفیت بالا و معتبر بین‌المللی است که در رتبه‌بندی‌های جهانی قرار دارند. دانشگاه‌ها برنامه‌های آموزشی مدرن و به‌روزی ارائه می‌دهند که توسط اساتید مجرب و با تجربه تدریس می‌شود.

2. تنوع برنامه‌های تحصیلی

ترکیه انواع مختلفی از برنامه‌های تحصیلی را به زبان‌های ترکی و انگلیسی ارائه می‌دهد. این امر به دانشجویان امکان می‌دهد تا بر اساس علاقه‌مندی‌ها و اهداف تحصیلی خود برنامه‌ای مناسب انتخاب کنند.

3. هزینه‌های تحصیلی و زندگی نسبتاً پایین

نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی، ترکیه هزینه‌های تحصیلی و زندگی پایین‌تری دارد. این امر می‌تواند مهاجرت تحصیلی را برای دانشجویان بین‌المللی اقتصادی‌تر و دسترسی‌پذیرتر کند.

4. فرصت‌های بورسیه

دانشگاه‌ها و مؤسسات مختلف در ترکیه بورسیه‌های تحصیلی متعددی را به دانشجویان بین‌المللی ارائه می‌دهند که می‌تواند به کاهش بیشتر هزینه‌های تحصیل کمک کند.

5. موقعیت جغرافیایی استراتژیک

ترکیه در بینظیر موقعیتی بین آسیا و اروپا قرار دارد، که این امر به آن فرصت‌های تجاری و فرهنگی منحصر به فردی می‌دهد. دانشجویان می‌توانند از این موقعیت برای برقراری ارتباطات بین‌المللی و فرصت‌های شغلی پس از فارغ‌التحصیلی بهره ببرند.

6. فرهنگ غنی و تنوع اجتماعی

ترکیه کشوری با تاریخ و فرهنگ غنی است. دانشجویان می‌توانند در کنار تحصیل، فرهنگ، آداب و رسوم و تاریخ این کشور را تجربه کنند، که این امر می‌تواند تجربه‌ای آموزنده و لذت‌بخش باشد.

7. دسترسی به امکانات مدرن

دانشگاه‌های ترکیه معمولاً دارای امکانات آموزشی و پژوهشی پیشرفته هستند، از جمله کتابخانه‌های مجهز، آزمایشگاه‌های مدرن، و تجهیزات فناوری اطلاعات.

این مزایا می‌توانند تحصیل در ترکیه را به یک گزینه جذاب و مناسب برای دانشجویانی تبدیل کنند که به دنبال تجربه‌های جدید و فرصت‌های آموزشی با کیفیت بالا هستند.

شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه

شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه با توجه به خصوصی یا دولتی بودن دانشگاه، نوع رشته تحصیلی و سطح مقطع ادامه تحصیل (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتر) متفاوت است. از لحاظ سنی، حداقل سنی برای متقاضیان در نظر گرفته شده است، به این ترتیب متقاضیان جهت ورود به مقطع کارشناسی می بایست حداقل سن 18 را داشته باشند، جهت ورود به مقطع کارشناسی ارشد می بایست حداقل 20 ساله باشند و جهت ورود به مقطع دکتری می بایست حداقل 24 سال سن داشته باشند. دانشگاه های خصوصی و دولتی ترکیه برای حداکثر سن محدودیتی مشخص نکرده اند مگر اینکه دانشجویان مایل باشند تا از بورسیه تحصیلی دانشگاه های ترکیه استفاده نمایند که در این صورت جهت بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی، حداکثر سن 21 سال و جهت بورسیه در مقطع کارشناسی ارشد، حداکثر سن 30 و جهت بورسیه در مقطع دکتری، حداکثر سن می بایست 35 سال باشد.

ارائه مدرک تحصیلی پیشین، ریز نمرات به همراه مدرک قبولی در آزمون های تعیین شده دانشگاه نیز مورد نیاز خواهد بود. اغلب دانشگاه های خصوصی بدون آزمون ورودی و تنها بر حسب شرط معدل، ریز نمرات و رزومه تحصیلی به پذیرش دانشجویان اقدام می کند، اما دانشگاه های دولتی، شرط کسب حد نصاب نمره در آزمون ورودی شامل آزمون SAT یا YOS را تعیین می کنند. جهت پذیرش در مقاطع کارشناسی ارشد، توصیه نامه از اساتید پیشین به همراه ارائه انگیزه نامه در پذیرش متقاضیان موثر خواهد بود. برخی از دانشگاه ها داشتن مدرک زبان شامل آیلتس و یا تافل و داشتن مدرک زبان ترکی به نام تومر را به عنوان معیارهای ورود دانشجویان تعیین می کنند. شرط معدل، حداقل نمره تافل، آیلتس و تومر، به منظور پذیرش در رشته های مختلف نیز متفاوت است. برای مثال جهت پذیرش در رشته های پزشکی و دندانپزشکی، حداقل معدل دیپلم 18 و جهت پذیرش در رشته های مهندسی و هنر، حداقل معدل بالای 14 مورد پذیرش قرار خواهد گرفت. 

در کنار فاکتورهای سنی، مدارک تحصیلی، رزومه، مدارک قبولی در آزمون های ورودی و … متقاضیان می بایست گذرنامه معتبر داشته و ویزای تحصیلی را از سفارت ترکیه دریافت نمایند. وجود هر کدام از شرایط ذکر شده جهت ورود به دانشگاه های ترکیه لازم است و در صورت نبود برخی از معیارها، احتمال ورود به دانشگاه های ترکیه کم خواهد شد.

ورود به دانشگاه های ترکیه​
شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه​

لیست دانشگاه های مناسب برای تحصیل در ترکیه

ترکیه کشوری است که با داشتن دانشگاه های خصوصی و دولتی فراوان و جایگاه آموزشی بالا، مقصد بسیاری از متقاضیان تحصیل است. حدود 650 هزار دانشجو در کشور ترکیه حضور دارند و تعدد دانشگاه ها در این کشور در حدود 200 دانشگاه است. سطح آموزشی این دانشگاه های بالا است و اغلب مورد تاییدیه اتحادیه اروپا هستند. دانشگاه های ترکیه را می توان به دو دسته کلی خصوصی و دولتی تقسیم کرد. اغلب دانشگاه های خصوصی بدون کنکور و آزمون ورودی و تنها بر حسب شرایط معدل و رزومه تحصیلی دانشجویان، نسبت به پذیرش آنها اقدام می کنند، اما اغلب دانشگاه های دولتی ترکیه، آزمون ورودی دارند و پذیرش در آنها منوط به پذیرش در آزمون های SAT یا YOS است. شهریه دانشگاه های خصوصی به مراتب از دانشگاه های دولتی بالاتر است، همچنین زبان تحصیل در دانشگاه های ترکیه می تواند به ترکی یا انگلیسی باشد. ادامه تحصیل به زبان انگلیسی از ادامه تحصیل به زبان ترکی هزینه بالاتری به دنبال خواهد داشت. برخی از بهترین دانشگاه های ترکیه عبارتند از:

ردیف نام دانشگاه رتبه در کشور رنکینگ QS نرخ پذیرش
1
کوچ
1
431
15%
2
بیلکنت
5
502
24%
3
بغازیچی
5
514
20%
4
فنی استانبول
4
404
32%
5
سابانجی
1
526
24%
6
استانبول
12
713
57
7
فنی خاورمیانه
1
336
13%
8
بیلگی
29
1201-1400
30%
9
آیدین استانبول
35
1201-1400
62%
10
تکنولوژی ازمیر
32
1201-1400
10%
11
مارمارا استانبول
26
1201-1400
25%
12
ساکاریا
45
1401 به بالا
22%
13
چوکوروا
35
1401 به بالا
25%
14
آکدنیز آنتالیا
45
1401 به بالا
24%
15
سلیمان دمیرل
35
1201-1400
83%
16
حاجت تپه آنکارا
5
761-770
79%
17
آنکارا ترکیه
11
901-950
40%
18
فنی ییلدیز
13
951-1000
25%
19
اژه
17
1001-1200
30%
20
قاضی
10
1001-1200
83%
21
آنادولو
32
1201-1400
10%
22
دوکوز
29
1201-1400
25%
23
ارجیس
39
1201-1400
20%
24
فنی گبزه
39
1201-1400
9%

دانشجویان بر حسب دانشگاه و رشته ای که تحصیل می کنند، نیاز به کارآموزی اختیاری یا اجباری خواهند داشت. اغلب این کارآموزی ها برای دانشجویان دوره کارشناسی انجام گرفته و دانشجویان می توانند در مراکزی که دانشگاه به آنها معرفی می نماید بدون نیاز به مجوز به صورت کارآموز به کار مشغول شوند. همچنین دانشگاه های عضو برنامه اراسموس می توانند دانشجویان ممتاز خود را به مدت 2 تا 12 ماه در یکی از دانشگاه های عضو این برنامه، معرفی کرده و دانشجو می تواند در این دانشگاه و مراکز معرفی شده از سوی آن به کارآموزی بپردازد.

پس از فارغ التحصیلی دانشجویان ایرانی که قصد بازگشت به کشور را دارند می توانند پس از بازگشت به ایران مدارک خود را معادل سازی کرده و مورد استفاده قرار دهند، البته معادل سازی زمانی انجام می پذیرد که دانشگاه مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران باشد، در غیر اینصورت دانشجویان امکان معادل سازی مدارک خود را نداشته و تنها می توانند از آن مدارک در دانشگاه های عضو اتحادیه اروپا استفاده کنند. 

فرصت های شغلی و کارآموزی پس از فارغ التحصیلی در ترکیه

به منظور دریافت مشاوره رایگان و تسریع در کارهای پذیرش تحصیلی در ترکیه، فقط کافیست به مشاوران ما پیام دهید.
 و یا فرم مشخصات را پر کرده تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.